Vogels en gourmetten? Pas op!

 

Houd u ook van lekker gourmetten? Pas dan op als u papegaaien of andere vogels als huisdier heeft! Gourmetten kan er voor zorgen dat uw gevleugelde vriend de avond niet overleeft. Deel dit bericht voor alle mensen die een vogel hebben als huisdier!

Wilt u toch graag gourmetten? Zorg dan dat de vogels in een andere kamer staan.
Het gebeurt jaarlijks honderden keren. Na een avondje gourmetten liggen er namelijk de volgende ochtend veel vogels dood in hun kooi. En dat terwijl er niets met de vogel(s) aan de hand was! Hoe dat kan? Teflon!

Teflon zit in de anti-aanbaklaag die tegenwoordig in bijna alle pannen zit, ook in die van gourmetpannetjes. Teflon wordt voor papegaaien en andere vogels heel erg giftig zodra het heet wordt. Dit gebeurt zodra een pannetje even leeg op het gas staat. Iets dat bij gourmetten vaak voorkomt. Hierdoor wordt het Teflon heter dan normaal. Daardoor ontstaat een gas dat voor vogels direct fataal is.

Zodra vogels het Teflongas inademen, overlijden ze vrijwel meteen. Meestal kan de dierenarts er niets meer aan doen, omdat het zo snel gaat. Vogels kunnen er longbloedingen, hersenletsel en evenwichtsproblemen van krijgen.

Nog beter is de gourmetset te vervangen door een steengrill. Gebruik dan niet de losse (Teflon) bakjes die bij elke set geleverd wordt of voorzie ze van voldoende olie of boter!